Skip to main content

~Ups and down~




ASSALAMUA’LAIKUM...
aPA kHABAR hATI2 sEKALIAN???

Jom baCA!!!

Salam Ramadhan kareem... Alhamdulillah..masih dberi kesempatan untuk mencoret didlm blog yg agak bersawang nie.(da lama xupdate..he~)

sedar xsedar da 8hari kita dlm fasa ke-2 Ramadhan tahun ini dan tinggal 12 hari saja lagi Ramadhan bakal berlalu....(kejap je kan??) ..apa pkembgn shbt??harap2 Ramadhan kte kali nie lebih baik dr sebelumnya...jom meriahkan pesta ibadah tahun ni.. :) sama2 kita semarakkan nya..

lagipun bukan slalu kan??sebulan je dlm setahun..entah tahun depan dpt ke x kita bsama2 btemu ngan Ramadhan ini...sO,Jgn lepaskan peluang keemasan ini!!! :D

~jom bersama kita Tarbiah diri dlm Madrasah Tarbiah Ramadhan (MTR) ini~


tringin plak nk share sumthing yang da sebulan tersimpan dlm store document nie ...(xsempat nk update..he~) Jom Baca!!


Hidup pinjaman ALLAH ini umpama roda..Kadang2 di atas, kadang2 di bawah..

But, the most important thing is ..We must REDHA.

Hidup saya ,anda, dan siapa2 pun memang tak dapat lari dari hakikat kehidupan ini. .gembira,sedih n ect adalah penambah perisa yg menjadikan hidup ini semakin “sedap”.hi2.

betol x??

kita juga tidak dpt lari dr rasa down@kurang smangat@yg sma waktu dgnnya.bila saya rasa down...macam2 perasaan akan bermain dihati datang tanpa diundang..stress,sedih,malu,malas dan macam2 lagi laaa..dan akan terpancarlah dimuka..sbb muka saya memang tak pandai nak tipu.. :D

Parents, sahabat n kawan2 memang cukup memahami..hi~

disaat itu juga hati akan terawang2 teringat mak,ayah,family..rasa macam nak balik penang!!!(dah lama tak balik..huk2)sedih memang sedih..

tapi kita mesti rasional dan professional..

take it +ve.

we must bear in mind..

::UJIAN ADALAH HADIAH DARI ALLAH UNTUK MELIHAT SEJAUH MANA TAHAP IMAN KITA

sbb UJIAN ADALAH PEMBUKA JALAN UNTUK KEMBALI KPD ALLAH::

sesungguhnya..ini adalah sbg salah 1 ujian yg ALLAH bagi..kalau dulu saya selalu sgt fikir

“awat la aku diuji smpai mcm nie,aku bukan seorang yg kuat untuk ini..apa salah aku,apa dosa aku..??”

erm..rsa mcm b*doh kalau difikirkan kembali .hi~

kalau bgtaw mak,1ayat yg mak akan slalu cakap

“kakak,sabarlah...mungkin ALLAH nk uji”

mak mmg seorang yg sangat +ve..saya sgt kagum(sayang mak..:))

Mari muhasabah diri sendiri:

masa kita susah(especially bila sakit) @,rasa down sgt3

kita slalu igt Allah..

doa mcam2(mohon kuat,tabah,diringankan bebanan..ect)

tp,bagaimana pulak time kita senang???

Duit Byk,SeHat,KaWan raMai ++++

dimana ALLAH dlm HATI kita??

dimana syukur kita??

dimana doa kita??

adakah kewajipan sbg hambaNYA dlaksanakan??

dimana kualiti ibadah kita??

adakah itu balasan kita terhadap NYA??

tepuk dada Tanya iman...

setiap insan punya cara tsendiri untuk luahkan perasaan masing2..

ada yg JERITTTT sepuas2nya....

ada yg MAKANNN sekenyang2nya..

n Mcm2 laaa..sbb sume org lain2..

tp..

stakat mana kita boleh release tension kita..

tanpa perlu “pulang” pd Pencipta kita

Pencipta yang Memegang hati2 kita sejak azali lg??

~renung2kan sejenak~

teringat plak lagu nasyid REDHA lagu femes kalau di KISAS..by soutul mujahidin

sesungguhnya,apa yg Allah takdirkan kpd kita adalah yg TERBAIK buat kita.

mungkin kita tak sedar..

tapi,bila direnung,ditenung dan difikirkan mmg terselit hikmah disebalik

ketentuanNYA.

REDHA

soutul mujahidin

Mengapa harus kita rasa kecewa

Sedangkan Tuhan lebih mengetahui

Apa yang terbaik untuk makhlukNya

Bukan ditakdir untuk menyeksa

Biarpun nikmat terasa berjauhan

Namun jiwa bagaikan tiada sempadan

Itu yang terbaik bagi setiap insan

Saling memahami

Redha dengan kehendak Ilahi

Ya Rabbi auzi'ni an asykur ni'matakallati

An'amta 'alayya wa'ala walidayya

Wahai Tuhanku ilhamkanlah daku

Supaya tetap bersyukur atas nikmatMu

Yang Engkau kurniakan kepadaku

Juga kepada ibu bapaku

Uuuuuu~~~
(repeat dari awal)

Walau pedih ku terima
Ia hanya sementara jua
Redho dengan Qada' QadarNya
Ada hikmah di sebalik ketentuanNya
Huuuu~~~

Comments