Pages

Saturday, June 4, 2016

This is My Journey!

Assalamualaikum Semua..


Allah..

Tengok last post yang saya post adalah pada 2014- Time saya mengaggur dulu. ^^

Alhamdulillah..
2015 dah work as a Quality Control Engineer di Bayan Lepas Penang.
dan sekarang
Jun 2016 Alhamdulillah sedang melangkah utk PhD.
Perjalanan nanti pastinya tak akan mudah.
Doakan akan segalanya dipermudahkan dari awal hingga akhir.
:)

Jalan saya baru bermula.

Baru sangat.

Terlalu banyak cerita yang ingin saya kongsikan.

Cerita yang banyak tersimpan dalam hati.

Moga Allah bantu.

Alhamdulillah Ya Allah.

Tak terluah rasa kesyukuran.

"Nikmat TuhanMu yang manakah yang kamu dustakan"


Doakan Saya dapat lengkapkan 3 tahun PhD saya dengan cemerlang,
dapat gunakan ilmu saya untuk Ummat"
dapat bahagiakan mak ayah...


Best Regards,
Love,
Sarah Ramli

Sunday, November 30, 2014

Cerita Saya: "Mengunggur" "Kosong"

Assalamualaikum..

Selawat dan Salam untuk Baginda Rasul..

Waaah! lama sungguh tak update blog. Maaf kalau terlalu banyak sawang dan habuk. hee~ Sekarang ada masa, tumpang online di library memang heaven.

Cuma nak update status semasa,
kalau ada yang menunggu..maaf jangan terasa.

waa~ (dah jadi pantun 2 kerat)

Alhamdulillah.
sekarang saya sudah menamatkan pengajian dlm M.Sc. Environmental Engineering. Tak sangka sungguh..
Alahmdulillah , syukur.. Allah masih sudi menjawab setiap doa saya hari-hari,   buat mak ayah terima kasih sangat kerana terus support dan menjadi asbab untuk kakak terus kuat walaupun banyak badai dan ujian datang.. walaupun kadang-kadang terasa tak mampu tulang perempuan kecil ini menanggung. Terima kasih buat supervisor saya Dr. Sufian yang terlalu byk membantu dan memahami saya.  Dan akhir sekali kawan-kawan lain.. we support each other. Saling menguatkan. sorang lemah, maka yang lain akan turut membantu walaupun sidikit. akhirnya kami dapat konvo sama-sama. walaupun tanpa ida,- bersalin time hari konvo. Bagus betul anak umi tuu. hihi

Dan sekarang,  masih 'tanam anggur': kosong. Masih meneruskan tugas hakiki seorang hamba iaitu berusaha. Kerana rezeki kita Allah sudah atur. Positif. Kita hidup harini juga adalah kerana DIA. Jadi jangan putus untuk berharap kerana segalanya atas izin DIA, semoga Allah mudahkan urusan saya dan sahabat-sahabat untuk mencari rezeki halal dibumi Allah dan dapat berbakti pada semua.

Menganggur. kosong tanpa kerja. ironinya nampak negative. Tapi mari positifkan ia. Bagaimana?. Bagaimana kita mengisi kekosongan itu.  Alhamdulillah, disebalik kekosongan ini, saya dapat buat bermacam perkara yang sebelum ini saya tak ada masa untuk itu. macam-macam.. DIY Projects, dapat habiskan beberapa buah buku, improve skill-skill  rumah tangga (^^,), sukarelawan program-program, tuition dan lain-lain.  Ya, Ia bukan negative sangat pun. Walaupun ia bukan kerja untuk duit. But that's enough for my own desire. Apapun, positif, kerana disebalik sesuatu ada sesuatu. Redha. Sangka Baik. Betul sangat kata PU Johani. Mari melihat dengan mata hati. Ubah cara kita melihat nescara reaction kita terhadap sesuatu juga akan berubah. Allah Maha Tahu. Serahkan kepada DIA. Kerana segala daripada kita adalah perancangan dari DIA. dan Jalankan Tugas Hakiki seorang Hamba iaitu berusaha. Biar semuanya dikira ibadah.

InsyaAllah.
Doakan saya dan saya sentiasa doakan saudara seislam saya.

Good Luck.

Moga hari ini lebih baik dari semalam. 

Thursday, May 29, 2014

Perbezaan Kejuruteraan Alam Sekitar dan Sains Alam Sekitar

Assalamu'alaikum


Selawat dan Salam untuk Baginda Rasul

:D

Alhamdulillah, lama sangat tak meng'update. Dah berdebu.. tapi Alhamdulillah berdasarkan statistic ramai visitor ke sini untuk info kejuteraan alam sekitar. Harap, sedikit info dari blog ni dapat membantu kawan-kawan semua ok. :)

ok, sekarang dah fasa akhir untuk master saya.  THESIS WRITING! kalut sikit, serabut banyak. begitu lah. tolong doakan yg terbaik supaya segalanya ok. sekarang kami tengah pulun disaaat akhir. pecut. dah kurang masanya untuk ulang alik balik rumah. ^^,

ok, post ini sebenarnya hanya untuk menjawab persoalan. ada yang tanya..

Q: apa beza kos kejuruteraan alam sekitar dan kos sains alam sekitar?

A: nampak bezanya? kejuruteraan dan science kan? 

ok, engineer's job-->  to solve problem.

in short:

Environmental Engineering: To solve problem.
Environmental Science : Determine what is the problem.

-no need to explain more-

ok, ini memang secara general untuk pemahaman mudah. Setakat pengetahuan saya. Untuk lanjut sila bertanya kepada mereka yang pakar.

Allahu'alam

*Maaf, bahasa rojak

Subhanallah

Friday, February 21, 2014

Post Special Edition My Birthday :D

Assalamu'alaikum..
Sollu 'alan Nabi :)

Post special edition. Sebenarnya dah tak berapa nak special ( erm?) 



Alhamdulillah atas segalanya..

20 Feb 2014. Genap anak mak dan ayah menjejak usia 24 tahun. 1st person yang wish adalah mak. SmS penuh dengan DOA yang baik2. Seronok sangat. Walau smsnya hanya dibaca dan dibalas pada jam 6pagi.

24 Tahun.Dah besar.
Sepatutnya,
Dah matang dan lebih fokus ,
dan perlu lebih serius untuk bersedia menjadi pendamping buat seseorang.
Siapa?
Sabar.
Nanti sampai masa, Allah akan tolong jawab kan.
;)

24 Tahun,
Hanya angka.
hakikatnya,
tempoh 24 tahun berhuni didunia ini perlu berbaloi.
Bukan dibiar dengan sesuatu yang sia-sia
(pesanan SERIUS buat DIRI)
Pilih
Pahala vs Dosa.
apapun,
hidup sekali biar bererti.
Syurga vs Neraka.
Pilih.
Bagaimana kita hidup akan menentukan bagaimana kita 'nanti' di'sana'
Taubat sebelum terlewat.
Astaghfirullah..

Jangan salah pilih.

# Sekarang, agak down.. serius..
mengambil masa untuk tenang.

mak... ;(
Ya Rabb,moga langkahku bernilai disisi MU..
Permudahkanlah..




Tuesday, February 18, 2014

Kisah Cinta di Rumah Hassan AlBanna

Assalamu'alaikum..
Selawat dan Salam untuk Baginda Nabi :)


Imam Hassan Albanna rahimahullah membuktikan bahawa sesibuk mana kita dalam urusan seharian (sebagai businessman,negarawan,ahli korporat, ahli politik, pemimpin masyarakat,dan sebagainya), keluarga harus diletakkan sebagai priority. Dakwah yang suci ini harus dimulakan dengan keluarga sendiri. Kesan mengutamakan keluarga dalam segenap perkara telah menghasilkan anak-anak yang hebat. Kesemua anak beliau ialah lapan orang namun dua orang meninggal sewaktu kecil.

Anak-anak Imam Hassan Albanna adalah:

1) Wafa Albanna, berkahwin dengan Sheikh Said Ramadhan dan ibu kepada Dr.Tariq Ramadan

2)Ahmad Saiful Islam, mantan anggota parlimen Mesir

3) Dr. Tsana, Pensyarah Pengurusan Rumah Tangga di beberapa university di Arab Saudi

4)Ir. Roja', seorang jurutera

5)Dr. Halah, pensyarah perubatan (pediatrics) di University Al Azhar

6)Dr. Istisyhad, Pensyarah Ekonomi Islam

Jasa Imam Hassan Albanna rahimahullah akan sentiasa dikenang oleh umat Islam yang cintakan kemurnian agama Islam ini.



Credit untuk sahabat saya Muhammad Nazrul
(Copied from his fb status)

GUA.com

Tweet