Pages

Thursday, November 21, 2013

Cerita Saya 1 :" Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad"

Assalamu'alaikum..

Cantik!

Salam Jumaat buat semua, lama rasanya tak berkesempatan nak update blog yang sunyi ni, ye la pemiliknya agak sibuk, sibuk dan sibuk akhir-akhir ini. Asgment , lab report, kelas dan macam-macam segala perlu di atur dengan penuh berstategi. Bak kata saya- utamakan yang penting dan segera tapi jangan lengahkan perkara yang penting walaupun ianya tidak segera penting (eh, boleh faham ke?) in short, jaga waktu utk semua perkara manfaat (hah, boleh faham? ) whatever la..

so, memang tujuan nak update blog untuk update perihal diri. Kalau-kalau hikmah dari perjalanan hidup saya boleh menjadi pengajaran buat semua. Ya , hidup kita lain-lain, sedangkan saiz kasut, baju pun beza-beza inikan pula ujian kiriman Allah. Kita perlu yakin, setiap apa yang Allah takdirkan adalah sesuatu yang terbaik buat kita. Allah Maha Tahu. Sentiasa pujuk hati dengan terus positif dan dan husnuzzon (bersangka baik) dengan Allah. InsyaAllah, nanti kita akan nampak semua yang baik-baik sahaja. Percayalah!

USM

Alhamdulillah, tidak sedar dalam jaga, sudah hampir 4 bulan saya disini. Kembara ilmu seorang pelajar dan hamba sungguhnya perjalananya tidak selalunya mudah dan ianya panjang.

" Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad" 

Semakin saya belajar, semakin saya pening (eh?tp betul jugak laa.. ), tapi apa-apapun perlu diperbetulkan disini. kerana ilmu semakin kita belajar kita akan dapat rasa tan tahu bertapa luasnya  ilmu Allah ..serez. dan pentingnya ilmu itu untuk digunakan untuk ISLAM. ya, menyumbang semampunya kepada Islam semoga pelaburannya di'sini' dapat dituai di'sana' nanti. InsyaAllah.

"sarah, menyesal ke sambung belajar?"
"sarah, jeles ke dengan kawan-kawan yang dah jadi Engineer?"

soalan bertubi-tubi dari seorang sahabat.. jawapannya "tidak" , saya tak pernah menyesal, sebab istiqarah saya tunjukkan jalan saya kesini.Perlu tahu, saya tak pernah untuk membayangkan saya akan sambung master. Tapi soalan ayah, membuatkan saya terpaksa membuat pilihan. Kata-kata ayah dan mak, buat saya berfikir dua kali. digagahkan hati diisi juga borang Master USM walau tarikh akhirnya hanya tinggal beberapa hari saja lagi. Tanpa siapa-siapa ketahui walau sahabat dekat saya. Ya, mengisi dan menulis tanpa hati. dalam masa yang sama, pendapat demi pendapat saya cuba dapatkan dari senior sehati dan sahabat sejati. Akhir Julai, keputusan keluar. Saya layak diterima belajar untuk kursus master  intake September 2013. Hati berbelah bagi. keluarga harap supaya saya pergi tapi hati sendiri berharap supaya saya diberi kesempatan kerja dahulu. Saya anak sulung keluarga.

" kakak, hang ni tak sesuai la keja engineer, jadi lecturer laa.." -abang 
(dalam hati; how dare u abang..

sob3 T.T

Ya, segalanya saya serahkan pada DIA. istiqarah demi istisyarah akhirnya memberikan suatu rasa yang luar biasa. dan 26 Ogos 2013 mendaftarlah saya sebagai pelajar USM. Bulat tekadku sewaktu baru ingin bermula semoga ilmuku dapat dimanfaatkan buat Ummah. InsyaAllah. Mudahmudahan.walau perjalananya bukan semanis dan seenak yang disangka. kadang-kadang menangis sendiri dan selalunya bersuka dan senang hati walau project , asggment, dan lab report sentiasa membuatkan kami terkejar-kejar. Alhamdulillah, disini saya telah jumpa sahabat. Mereka antara penawar buat saya. :) Hilang sedikit kesunyian dan kekosongan dihati. Tapi mereka di Perlis, akan terus dirindui.. ^^

Doakan semoga saya terus kuat dan bersemangat.

To be continue

(insyaAllah nanti sambung lagi..)




Tuesday, October 29, 2013

Sakit

Assalamu'alaikum..

Sakit,

terasa sangat tidak tertanggung..
ku yakin ini kaffarah dosaku..
apa yang mampu hanya doa, tahan dan menangis selagi mampu..
apapun
insyaAllah aku yakin ,
ujian ini supaya aku lebih kuat dan tabah..

Hakikatnya, 
pada Allah penawar segala sakit..
Hanya pada Allah aku bersandar
kerana sakit ini dari DIA 
dan DIA juga yang akan menyembuhkan..
semoga sakit ini bertemu dengan penawarnya..
atau ianya dihilangkan dengan Kuasa DIA..

Ya RABB, 
sakitku tak tertanggung..
sembuhkanlah..
jangan biar ia menanah dan berdarah..
kembalilah keadaanya seperti sediakala..

-ameen ya Rabb-


doa ditimpa sakit 






Sunday, July 28, 2013

Kelebihan Selawat







 Bismillah 


Anda Pasti menitiskan air mata mendengar berita ini. Terutama permohonan Malaikat Isrofil kepada Allah SWT..

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa, “Malaikat Jibril, Mikail, Isroafil dan Izrail A.S. telah berkata kepadaku.

Berkata Jibril A.S. : “Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari sebanyak sepuluh kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti kilat menyambar.”

Berkata pula Mikail A.S. : “Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu.”

Berkata pula Isroafil A.S. : “Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T. dan aku TIDAK AKAN mengangkat kepalaku sehingga Allah S.W.T. mengampuni orang itu (yang bershalawat).”

Malaikat Izrail A.S pula berkata : “Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut ruh para nabi-nabi.”

Apakah kita tidak cinta kepada Rasulullah S.A.W.? Para malaikat memberikan jaminan masing-masing untuk orang-orang yang berselawat ke atas Rasulullah S.A.W.

Dengan kisah yang dikemukakan ini, kami harap para pembaca tidak akan melepaskan peluang untuk berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. Mudah-mudahan kita menjadi orang-orang kesayangan Allah, Rasul dan para malaikat.

Bacaan Sholawat Nabi sangat beragam, ini adalah satu dari beragam itu.

Ya Nabi Salam Alaika Ya Rosuul salam alaika Ya Habiib salam alaika Sholawatulloh alaika.

Dalam Al Qur'an Allah swt. berfirman: "Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikatNya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya". (Al Qur'an S. Al-Ahzab ayat 56)

Nabi Muhammad saw. bersabda: "Bershalawatlah kamu kepadaku, karena shalawat itu menjadi zakat penghening jiwa pembersih dosa bagimu". (Diriwayatkan oleh Ibnu Murdawaih).

Dari Abu Hurairah ra. diberitakan Nabi Muhammad saw. bersabda: "Janganlah kamu menjadikan rumah-rumahmu sebagai kubur dan menjadikan kuburku sebagai persidangan hari raya. Bershalawatlah kepadaku, karena shalawatmu sampai kepadaku dimana saja kamu berada". (HR. An-Nasai, Abu Dawud dan Ahmad serta dishahihkan oleh An-Nawawi).

teruskan berselawat selawat dan selawat...!!

Saturday, July 27, 2013

Lelaki berkopiah, Wanita berpurdah


**Sekadar ingatan bersama**
*Dont judge the book by its cover
*nobody perfect friends~ 
please, 
*jangan disebabkan kita..
ISLAM terfitnah
Nauzubillah
*Semoga hari ini lebih baik dari semalam 
:)



Lelaki,

walau kau brkopiah,

walau kau pelajar agama,
walau kau kuat ibadah sekalipun,
klu ikhtilat pun tak tahu nk jaga,
senang2 main hati dgn wanita,
Maaf ..
kau belum layak digelar seorang pejuang,
mahupun bergelar seorang suami soleh..



Wanita,
selabuh mna pun tudungmu,
walau wajahmu kau tutup dgn purdahmu,
walau kau kuat usrah sekalipun,
klu hal ikhtilat pun tak jaga,
mudah2 melayan para lelaki tnpa malu,
Maaf,
kau belum layak digelar seorang srikandi mujahidah,
mahupun seorang isteri yg solehah ..

Asas Sebuah Perkahwinan


Bismillah




Jika asas perkahwinan adalah kerana HARTA,
maka pasangan bakal bercerai jika EKONOMI dalam rumah tangga merudum dan MUFLIS..

Jika asas perkahwinan adalah kerana KEPUASAN NAFSU,
maka pasangan akan selalu bertengkar jika suasana di bilik tidur tidak memuaskan..

Jika asas perkahwinan kerana KECANTIKAN WAJAH dan tubuh badan, pasangan akan lari apabila rambut beruban, muka kerepot atau badan jadi gendut..

Jika asas perkahwinan kerana ANAK, maka pasangan akan mencari alasan untuk pergi jika hati (anak) tidak hadir..

Jika asas perkahwinan kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya..

Jika asas perkahwinan kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti mati atau pergi...

Namun,

Jika asas perkahwinan kerana ibadah kepada Allah, sesungguhnya Allah itu kekal dan Maha Pemberi Hidup kepada makhluk-Nya...

Allah mencintai hamba-Nya melebihi seorang ibu mencintai bayinya...

Thursday, July 25, 2013

Cukuplah Maut itu Sebagai Peringatan

Bismillah

Assalamu'alaikum

:)

suka sgt update hari ni
entah apa anginnya...

Malam ni terasa sayu,

tak tahu di mana hujung,
di aman pangkal,

otak seolah mencari jawapan bagi setiap persoalan hidup

hati terasa sesak,
bukan mulanya hari ini,

sayu teringat tazkirah ustaz yus malam semalam selepas tarawih dan witir di MATIN

tazkirah akan penghabisan hidup insan2 mulia disisi Allah

1) seorang ulama' (tak ingat nama)
meninggal dunia pada 15 Ramadhan-Jumaat waktu sahur ketika sedang beristighfar,
malam sebelum meninggal, beliau banyak bercerita tentang syurga

2) seorang makcik (Baling)
meningal dalam keadaan sedang bersujud
amalan: setengah jam sebelum solat, beliau telah bersiap sedia untuk solat

3) seorang pakcik (Baling)
seseorang telah mendengar dia membaca AlQuran didalam kubur

Allah........

mereka meninggalkan dunia dan menuju ke alam sana dengan penghabisan yang baik "husnul khatimah"
bagaimana pula aku?
bagaimana pula kita?

kita masih leka
sedangkan maut datang tanpa berita

ustaz pesan,
amalan kita yanga kan temankan kita di dalam kubur nanti
AlMulk

kafa Bil maut Wa'idzo

lagi isi tazkirah
Tanda kemanisan beribadah
1) bahagia walau susah
2) Mudah menangis

* Ya RABB, Lembutkan hatiku jangan keraskan



Wedding Invitation!


Bismillah

Lelaki yang kacak akan menunggu bidadari hadir bagi menemani hidupnya di dunia, 
tetapi 
lelaki soleh akan menanti wanita solehah untuk bersama menuju syurga.

Gadis yang cantik akan menunggu putera idaman bagi mengisi ruang hatinya, 
tetapi 
wanita solehah akan menanti lelaki soleh untuk menjadi imam dan membimbingnya...


in shaa Allah. Allah dh rancang yg terbaik utk kita. sabar, tunggu & sama2 perbaiki diri..:)

-Quoted from nadia- 

MOod: tak tahu nak explain~ 
Sabar
:D
(excited pulak)

wedding invitation utk cuti raya ni memang banyak, 

tambah terasa
bila

Rumet sy , k.izati jugak nak kawen
senior2, 
shbt2 gen52 KISAS
dan 
kawan2 Mashoor PMR'15 

Seronok melihat mereka yg bakal mengaharungi hari bahagia mereka

saya?

Tunggu
bila tiba masanya
calonnya akan muncul
harinya akan datang
ewah! 

apapun
biar semuanya setel
kerana
banyak lagi tanggungjawab yang belum selesai
doakan yang baik-baik yer 

:)

we at faiz+Azah's wedding 2012 @Pangkor

*tak sure dapat tak attend wedding diorang semua 


Wednesday, July 24, 2013

Ramadhan Kareem!

Assalamualaikum..

Salam ramadhan Kareem buat semua..
Maaf lama xupdate, 
dah masuk fasa ke-2 Ramadhan baru nak post kan? 
(bertuah betol) 
:P

semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya..

Tahun ini saya berpuasa di  Perlis.
bersama-sama jamaah MATIN..

*berbuka, dan bertarawih dengan adik-adik berjubah putih :D
senang kata biah solehahnya terasa.


plus

berprogram bersama Nisa' Negeri Perlis
seronok. 

Nisa' Quranic Circle di Masjid Alhussain Kuala Perlis a.k.a Masjid Terapung

AJK & Ahli Nisa' Negeri Perlis

insyAllah nnt gambar lain akn dikongsi di sini 

:)

semoga Allah redha

(Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar) 

“Barang siapa mendirikan puasa Ramadan dengan penuh keimanan dan kebaikan, maka akan diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu” (HR Bukhari – Muslim)

Tuesday, June 18, 2013

Sihat Sebelum Sakit


Assalamualaikum..
Apa khabar sahabat2 sekalian?
Seperti biasa, harapan dari hati semoga everything is Ok, and will be ok!
(mcm skema)
J
Ok,
Nak cerita sikit....
insyaAllah,just nk update supaya blog ni tidak bersawang. (eh? )
Recap for this whole week .


Ok,
Minggu ini adalah 2 mingu terakhir sebagai seorang pelajar degree,
Dan,
mmg agak padat dengan segala macam.
Ya,
Allah sedang mengajarku sesuatu..
Erm,
Minggu ni adalah minggu pertama saya bekerja (part time),
Dan minggu ni juga saya menduduki paper pertama dan terkhir di sem ni,
Dan minggu ini saya mengalami kemalangan kecil, (tapi dengan lori besar)
Dan minggu ini juga saya perlu siapkan correction paper untuk thesis FYP,
Dan minggu ini juga saya terasa  jauh dengan DIA,L

Esiden,
Pernah esiden?
Ini esiden pertama saya,
Tak teruk pun-kata Dr. slam (Berdasarkan nama di’cop)

Erm,
Tapi, esiden untuk pertama kali ini
Sungguh memberi penangan buat diri,
Teringat segala macam tatkala berempuhan dengan lori simen tu,
Lebih malang agaknya,
Bila semua ORANG di keliling tidak mempedulikan,
Masing-masing sibuk ke destinasi sendiri,
Dalam hujan yang renyai,
Saya keseorangan di tepi jalan,
Ya Allah,
Sedih sangat perasaan itu,
Tapi ku gagah juga,
Kerana aku mahu tunjukkan bahawa perempuan ini mampu berdiri dan berdikari SENDIRI,
Masyarakat hilang cakna, penting diri,
*itu yang saya rasa, bila musibah terkena diri sendiri  kerana saya juga selalu begitu (Mungkin taguran Allah)
Lama mengambil kekuatan,
Hidupkan enjin dan teruskan perjalanan,
Dengan berteman hujan dan air mata
BASAH……………….

JIKA,
Saya MATI saat itu,
Entah apa bekalan yanga kan saya bawa untuk ke’Sana’,

Sampai di NEC,
Ku diamkan sahaja,
Tapi, bila diasak..
Ku akui jua bahawa saya esiden,
Kaki semakin membengkak,
Minyak gamat tidak mampu mehilangkan rasa sakit yang semakin sakit,
Dan malamnya,
Terus saya ke hospital.
Alhamdulillah,
Kata doctor Segalanya Ok,
Tiada apa-apa katanya,
walau sukar saya terima kata-katanya..
(tapi tsiqah jer laa kan? )
Luka kecilku dicuci,
Terima kasih Dr. dan kakak nurse baik+comel yang bertugas waktu itu diatas ke’sempoi’an mereka merawat saya,
Terima kasih tersangat banyak kepada k.ita dan k.alina sebab bawa saya ke Hospital. Maaf banyak susahkan kalian.
Yang pasti, sempatlah beberapa minit didalam unit kecemasan Hospital Tuanku Fauziah,
Huh,
Dah nama pun wad kecemasan,
Segalanya CEMAS!
Sungguhku katakan,
Hospital adalah tempat kedua yang memuhasabahkan diri selepas tanah kubur,
Sihat sebelum sakit,
Hargai setiap nikmat sebelum ia ditarik,
Sekarang,
Ku hilang nikmat solat seperti biasa,
Tidak dapat berjalan seperti biasa,
Ditambah dengan kesakitan yang sentiasa berteman,
Walau,
Ini hanyalah UJIAN KECIL bagiku jika dibandingkan dengan insan lain,
Ya Allah,
Aku terima Ujian ini sebagai kafarah bagi dosa-dosaku,
Ampunilah segala dosa-dosaku, ibu bapaku, adik-adikku sepanjang kami menumpang di bumiMu ini,
Baikkanlah pengakhiran hidup kami,
Matikanlah kami dalam ISLAM.
Jauhkanlah kami dari azab api nerakaMU.
terimalah setiap amalan kami,
permudahkanlah segala urusan kami,
Dan Redhailah setiap langkah dan denyut nadi kami..
Ameen

*banyak meminta tapi kurang amal,
Adilkah untuk Allah tunaikan segala impian?
Allah Maha pengampun,
Mohon keampunan dan carilah Allah..





Sunday, June 9, 2013

kisah Ummu Sulaim

Ummu Sulaim 

berkahwin dengan Abu Talhah dengan mahar iman. Abu Talhah seorang kafir ketika itu, jatuh hati kepada Ummu Sulaim yang masih muslim. 

Ummu Sulaim berkata: “Jika hendak mengahwiniku, maka maharnya adalah iman”. Maka Islamlah Abu Talhah. 

Sehingga ada sahabat yang berkata, “Aku belum pernah melihat seorang wanita sama sekali yang lebih mulia maskawinnya dibandingkan dengan maskawin Ummu Sulaim.” 

Malah, dia mentarbiyyah suaminya, sehingga suaminya menjadi seorang sahabat yang komited. 

Siapa yang tidak kenal dengan Abu Talhah? Dialah yang menyambut semua panahan yang ditujukan kepada Rasulullah SAW, pada hari Uhud dengan belakang tubuhnya. 

Lihatlah bagaimana Ummu Sulaim mentarbiyyah suaminya? Adakah lagi isteri yang sebegitu hari ini? 

C&P 

Monday, June 3, 2013

Ujian HiduP


 Ujian Hidup oleh Imam Muda (Asyraf ,Aran ,Azhar ,Abe Shara dan Nuri)
Ketika Hidupku Tertekan
Mengaburi Pedoman
Kepada-Nya Akan Ku Pergi
Untuk Mencari Bimbingan
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Dia Di Hati Selalu
Memberikanku Petunjuk
Apabila Pemandagan Samar
Biarpun Hidup Digoda
Ujian dan Pancaroba
Pasti Ada Hikmah Di Akhirnya
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini

Rasa tenang hati dengar lagu ni

FYP Viva

Assalamu'alaikum boys and girls
:)

Ok,
Nak update  sikit* kottt..

Alhamdulillah,
ptg semalam (3jun2013)
saya dan sebahagian kawan-kawan RK07 & RK82 UniMAP dah selamat ber'viva ..
Kelegaan xdapat digambarkan..
ok, maybe boleh bayangkan..
bila dah siap fyp project yg berusia agak 2sem (lebey kurang)
so, bila dah selesai..
feeling better,
Alhamdulillah..

even,my project is much more related to polymer recycling, (polymer engineering)
But, Praise to Allah...
I had done all that...
even, there is need a few correction for my final thesis.(it's still ok )
Yeah, we had suffer a lot for our project..(erm,,,degree je pon.)
menangis, tawa, suka, sakit hati..sumua ada~
Nangis ..bukan sekali
Kerana project ini..(mungkin)
saya dah terbiasa travel long distance sorang2..
saya dah pandai nego dgn public,
( tak lah pandai sangat, tp ok laa..more better than before)
dan mcm2

SEE.
nampak tak,
Tarbiah Allah ada disebalik FYP saya.
Macam2 Allah ajar saya..
* positive

Family adalah tulang belakang buat saya..
Mak,
insan yang selalu pujuk saya tatkala saya rasa down sangat...
melalui msg and even phone call..
selalu neutralkan saya bila saya ada rasa negative ..
Walau, tak semua cerita saya bgtau mak..
atas sbb, tak nak mak risau..
tp, hati seorang ibu..
instinct kuat sangat terhadap anaknya..
TQ mak, sayang mak sangat2

Ayah,
motivator terhebat saya..
kalah Dr. Muhaya..
hihi
kekadang bila mood sembang dengan ayah pun,
ada je someting yg menyentuh hati..
tiba-tiba menangis..
 that session, i called : slot motivasi bersama ayah

Last but not least ..
must be listed..
my supervisor -Dr. Ragu..
for his advice, guidance and everything ..
Thanks Dr.
glad to be your student..
:))

And , my co-partner
Yana, mas, mirul and Awie,
Thanks a lot for all your support and help
hingga saat2 terakhir sebelum viva.
:)

ups,'panjang pulak..
mcm tulis acknowledgement dlm thesis..
Apa2 pun
Alhamdulillah,
hopefully everything will be ok.


* dah 4th year aku. rasa macam baru semalam daftar kt UniMAP.
ok, enjoy saaat2 terkhir di UniMAP
now, kami tgh study week
doakan utk final kami semua (12 jun 2013)
semoga baik-baik saja
TQ Allah for everything..
:))






Thursday, May 23, 2013

Kisah Disebalik Hijab

*edisi copy n paste.


Sebuah perkongsian pengalaman seorang pelajar IPT
Jom bacaa..
Bismillah...


Dewan kuliah besar pauh putra tiba-tiba sunyi dan senyap setelah seorang professor menolak pintu.

Aku yang sedang membelek-belek jadual waktu mengangkat wajah.

Menyoroti langkah pensyarah ke bahagian hadapan dewan sambil membetulkan dudukku.

Aku capai buku nota kuliah di dalam beg galas yang berada dihujung kaki.

“Assalamualaikum dan selamat pagi..welcome back to a new semester.

Tahniah kerana anda menjadi pelajar saya dan selamat datang ke kuliah pertama untuk subjek thinking skill”

Ujar lelaki yang usianya dalam lingkungan 40-an.

Dia melemparkan senyum kepada seisi dewan.

Lontaran salam itu dijawab oleh pelajar yang hampir memenuhi dewan.

Aku menjawab perlahan yang tahap bunyinya hanya mampu didengar oleh diriku sendiri.

Ada senyuman yang megah meniti di bibirnya.

Aku mengerutkan dahi.

Cepat2 aku istighfar.

Tak mahu bersangka buruk kepada seseorang yang baru sahaja aku kenal.

“Ok class. My name is Professor Madya Dr Rashid Salleh.

I am your lecturer for this subject.

Hmmm..hari ini saya tidak bercadang untuk mengajar anda semua.

Kuliah kita yang sebenar akan bermula pada minggu depan.

Minta anda semua menanda kehadiran pada hari ini yaa..”

Prof Rashid menghulurkan beberapa helaian kertas yang terdapat senarai nama untuk ditanda kehadiran oleh pelajar-pelajar yang hadir pada hari itu.

“Ok….let’s start ice breaking!!”

sambungnya sambil memandang ke arah tengah dewan.

Lebih tepat lagi ke arah tempat dudukku.

Anak matanya mati tepat ke arahku.

Waktu itu aku menundukkan pandanganku.

Sudah aku tahu apa yang bermain di fikiran lelaki hampir separuh usia itu.

Debaran mula dirasai.

Nafasku tidak menentu di sebalik cebisan kain yang menutupi wajahku.

“I want to start from right. Please introduce your name, hometown and your course.”

Fuhhhhh!!..Aku melepaskan nafas lega.

Risau jika aku dipanggil ke depan dan diminta keluar dewan kerana penampilan aku sebegini..

ALhmdulillah…

Tidak seperti yang dijangkakan oleh fikiran.

Seorang demi seorang pelajar memperkenalkan dirinya sehinggalah sampai kepada giliran aku.

“Saya Ummu Ummairah binti Abu Bakar. Berasal dari Kelantan.

Pelajar dari kejuruteraan kimia.”

Aku merasakan dewan kuliah besar itu sunyi sepi.

Udara yang memasuki hidungku terasa dingin.

“Hmmm…kamu tahukah yang peraturan universiti di Malaysia ini tentang larangan berpurdah di dalam kawasan kampus..??”

Tanya Prof Rashid tenang.

Tiada terlalu kuat.

Tapi kedengarannya di telingaku cukup sinis.

Aku berdiri sambil menundukkan kepala.

Mataku pejam rapat2 seketika untuk mencari kekuatan.

Aku mengangguk perlahan.

Tidakku pasti samada pensyarah berjaket biru gelap itu melihat anggukanku kerana dia sudah mula mengatur langkah kembali ke depan dewan.

Sunyi.

Pelajar semua diam. Dan aku tersangat yakin yang semua mata sedang memandang ke arahku.

“Saya bagi kamu pilihan…..samada kamu ingin membuka purdah kamu atau kamu mahu meninggalkan dewan kuliah ini dan menggugurkan subjek saya.

Saya pantang jika pelajar melanggar peraturan.”

Tersentak aku.

Tidakku sangka aku diberi pilihan yang sebegitu oleh seorang pensyarah yang beragama “ISLAM”

Seseorang yang hidupnya sebagai seorang Islam.

Ya ALLAH…..KAU berikanlah aku kekuatan!

“Untuk membuka purdah ini…itu jauh sekali.

Jika kehilangan nyawa sekalipun belum tentu saya akan membukanya.

Saya minta maaf prof….

Saya memilih untuk meninggalkan dewan sekarang.

Tapi saya tidak akan menggugurkan subjek ini.

Prof hanya perlu bagitau saya kelas thinking skill yang mana lagi selain kelas prof saya boleh ikuti jika prof tidak mahu saya menjadi pelajar prof.”

Tenang dalam ketegasan aku saat itu.

Hanya pandangan mata yang redup yang mampu aku pamerkan.

Riak wajahku takkan mampu dibacanya.

Kelas sunyi dan terus sunyi.

Aku duduk dan megambil nota-notaku diatas meja dan memasukkannya ke dalam bag tanpa mempedulikan sesiapa.

Aku sedayanya cuba mengawal suaraku untuk mengelakkan diri dikatakan biadap.

“owh ya??…selalunya orang yang bersikap macam inilah yang menghancurkan organisasi.

Menghancurkan negara kerana keengganan untuk mematuhi peraturan.

Kamu pelajar dan kamu terikat dengan peraturan di sini.”

sinis kata-kata itu.

Aku terkaku.

Ya ALLAH..sungguh..aku sedang diuji..

Dan aku harus pertahankannya.

Aku harus membuka mata hatinya tentang hakikat sebuah peraturan.

“Kenapa harus mematuhi peraturan yang digubal manusia yang mengikut kehendak dan kemahuan diri sedangkan manusia itu sendiri tidak mengamalkan cara hidup Islam yang sebenar.???

Kenapa pelajar tidak boleh untuk berpurdah dan mengamalkan sunnah seperti yang telah diajar oleh Islam.???”

Soalku penuh kelembutan.

Begitulah sifat yang ada padaku.

Dalam marah dan tegas itu ada kelembutan yang aku sendiri tidak pasti dari mana lahirnya.

Prof Rashid memandang tepat ke arahku sambil membetulkan kaca matanya..

Disilang tangannya ke dada..

“Dan kenapa kamu memilih untuk berpurdah??

Apa tidak ada sunnah lain yang boleh kamu ikut selain berpurdah??

Banyak keburukannya untuk institusi pendidikan di Malaysia.

Apa wajah kamu terlalu cantik untuk dipamerkan??..”

Ada ketawa kecil dan sinis kedengaran memenuhi seisi dewan.

Ketawa yang dibuat-buat itu buat hati aku sedikit terusik.

Mungkin tercalar dan sakit..

Aku tarik nafas sedalamnya, cuba mencari ketenangan di dalam dada sebelum bersuara untuk sekelian kalinya.

“Maafkan saya sekali lagi prof.

Bukan saya mahu berlagak pandai dan bijak kerana saya tahu prof jauh lebih bijak dari saya.

Tapi satu perkara yang prof harus tahu yang ada 3 sebab untuk berniqab.

Pertama seseorang itu berniqab kerana kecantikan dan kejelitaan wajahnya sehingga wajahnya menjadi fitnah dan tarikan seorang lelaki sehingga menaikkan syahwat.

Dalam keadaan ini wajib untuk dia berpurdah.

Kedua, diharuskan seseorang itu untuk berpurdah kerana memiliki wajah yang kurang cantik@ mempunyai kecacatan pada wajahnya sehingga dia menjadi bahan ejekan, cacian dan hinaan.

Oleh sebab itu dia mahu menutup keaiban dirinya.

Yang ketiga, berpurdah bagi seseorang yang merasai dia mampu untuk menjaga dan memelihara kecantikannya hanya untuk tatapan suaminya..

Juga menjadi ibadah dan sama dengan perbuatan isteri-isteri Rasulullah saw dan para nabi.

Itu amat digalakkan.

Alhamdulillah..saya bukanlah dalam kategori perempuan yang csntik dan jelita paras rupa sehingga menjadi tarikan para lelaki.

Dan syukur pada ALLAH kerana saya juga bukan dalam golongan yang mempunyai kecacatan pada wajah yang menyebabkan saya untuk menutup keaiban itu..

Tapi saya memilih purdah itu kerana sebab yang ketiga.

Kerana ibadah ikhlas kerana ALLAH..

insyaALLAH..”

Dewan masih lagi sunyi saat aku menghabiskan kata-kata terakhirku.

Sungguh! Aku sudah tidak betah untuk terus berada di situ.

Aku sandang begku ke bahu dan terus melangkah menuruni tangga dewan menuju ke pintu keluar.

Aku memberhentikan langkah berhampiran prof Rashid.

“maafkan saya andai ada terkasar.

maafkan saya andai menyakitkan hati prof.

Prof harus tahu.

Kita hamba ALLAH..bukan hamba pada manusia….

assalamualaikum..”

Aku terus mengatur langkah keluar.

Waktu itu Prof kelihatan kematian kata.

Aku tidak tahu apa yang berlaku di dalam dewan selepas itu.

“Alhamdulillah..”

Terpancul lafaz yang mulia dan damai itu..

Benar..

Aku lega dan tenang kerana aku sudah lakukan sesuatu yang aku rasakan betul.

Rahmat ALLAH seperti bersamaku saat itu..

Kaki terus aku atur pulang ke kolej kediaman.

Dalam hati terdetik..’Akanku terus berjuang untuk secebis kain ini kerana cinta dan kasihku padaMU ya ALLAH..”

GUA.com

Tweet