Skip to main content

Posts

BIODATA RASULULLAH SAW

copy dari En.hafiz..tq^^ Selawat dan Salam untuk Baginda Rasul..:) Allahumma solli'ala sayyidina Muhammad wa'ala Ali Muhammad.. Nabi saw bersabda : “Barangsiapa berselawat ke atasku satu kali,nescaya Allah berselawat sepuluh kali (iaitu Allah memberi rahmat ke atasnya sepuluh rahmat)”. Mari mengenali,memahami dan mencontohi keperibadian Rasulullah s.a.w.. BIODATA RASULULLAH SAW · Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim. · Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah). · Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah. · Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim. · Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf. · Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW). · Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab). · Ibu susu kedua : Halimah binti Abu
Recent posts

~Ups and down~

ASSALAMUA’LAIKUM... aPA kHABAR hATI2 sEKALIAN??? Jom baCA!!! Salam Ramadhan kareem... Alhamdulillah..masih dberi kesempatan untuk mencoret didlm blog yg agak bersawang nie.(da lama xupdate..he~) sedar xsedar da 8hari kita dlm fasa ke-2 Ramadhan tahun ini dan tinggal 12 hari saja lagi Ramadhan bakal berlalu....(kejap je kan??) ..apa pkembgn shbt??harap2 Ramadhan kte kali nie lebih baik dr sebelumnya...jom meriahkan pesta ibadah tahun ni.. :) sama2 kita semarakkan nya.. lagipun bukan slalu kan??sebulan je dlm setahun..entah tahun depan dpt ke x kita bsama2 btemu ngan Ramadhan ini...sO,Jgn lepaskan peluang keemasan ini!!! :D ~jom bersama kita Tarbiah diri dlm Madrasah Tarbiah Ramadhan (MTR) ini~ tringin plak nk share sumthing yang da sebulan tersimpan dlm store document nie ...(xsempat nk update..he~) Jom Baca!! Hidup pinjaman ALLAH ini umpama roda..Kadang2 di atas, kadang2 di bawah.. But, the most important thing is ..We must REDHA. Hidup saya ,anda, dan s

APAKAH BENAR ENGKAU PEJUANG (Qatrunnada)

Engkau ingin berjuang, Tapi tidak mampu menerima ujian Engkau ingin berjuang, Tapi engkau rosak oleh pujian Engkau ingin berjuang, Tapi tidak sepenuhnya menerima pimpinan Engkau ingin berjuang, Tapi tidak begitu setia kawan Engkau ingin berjuang, Tapi tidak sanggup berkorban Engkau ingin berjuang, Tapi ingin jadi pemimpin Engkau ingin berjuang, Menjadi pengikut agak segan Engkau ingin berjuang, Tolak ansur engkau tidak engkau amalkan Engkau ingin berjuang, Tapi tidak sanggup terima cabaran Engkau ingin berjuang, Kesihatan dan kerehatan, Tidak sanggup engkau korbankan Engkau ingin berjuang, Tapi tidak mampu menerima ujian Engkau ingin berjuang, Tapi engkau rosak oleh pujian Engkau ingin berjuang, Tapi tidak sepenuhnya menerima pimpinan, Engkau ingin berjuang, Masa tidak sanggup engkau luangkan Engkau ingin berjuang, Karenah isteri tidak kau tahan Engkau ingin berjuang, Rumahtangga lintang-pukang Engkau ingin berjuang, Diri engkau tidak engkau tingkatkan Engkau ingin berjuang, Disi

_VIRUS MERAH JAMBU@VIRUS C.I.N.T.A_

ASSALAMU'ALAIKUM... aPA kHABAR hATI2 sEKALIAN??? Jom baCA!!! Virus merah jambu atau lebih dikenali dgn virus cinta semakin menular dlm masyarakat hari ini.virus ini bukanlah virus baru ditemui oleh para saintis malah Ia telah lama wujud malah mungkin lebih bahaya dari virus influenza H1N1 mahupun SARS. dan tidak keterlaluan jika dikatakan ia sudah semakin sebati dengan hidup setiap insan.saya,anda dan sesiapa sj mungkin pernah merasai penangan virus buta yang tidak kenal siapa mangsanya.malahan,tidak hairanlah jika si kecil yg belum tahu membaca sering menyebut tentang CINTA.Jadi,tidak kisahlah apabila saya bertnyakan adik saya(adek mie..Sometimes called adek wan or adek bu..)yang baru berusia 5 tahun secara tidak sengaja apabila dia sering bercakap tentang LOVE(penangan dari drama2 tv) .. SaRaH: adek wan(a.k.a adek wangi)..apa itu love?? spontan dia menjawab... adek: i luv u.. SaRaH:apa itu i luvv u...?? sj ingin menduga adek:bila laki suka perempuan.. j

::SaTu CinTA::

ASSALAMUALAIKUM... aPA kHABAR hATI2 sEKALIAN??? ALHAMDULILLAH....Allah masih memberi peluang buat saya mencoretkan dan berkongsi dlm blog yang agak ‘kosong’ nie...sebenarnya,.saja nak berkongsi 1 lagu yang baru saya download baru2 nie..personally ,saya agak tertarik dgn lagu nie sebab...klu dhyati dgn HATI.. maksudnya sgt mandalam..atau dlm kata lain MENUSUK KALBU a.k.a BEST untuk terapi HATI!! SATU CINTA..sebuah nasyeed dari kmpulan edcoustic yg berkonsepkan pop-nasyeed from indon(xsalah kan??).edcoustic sbnrnya mempunyai banyak koleksi lagu2 yang best yang mendidik jiwa seperti muhasabah cinta,aku ingin mencintaiMU,sebiru hari ini....dan macam2 lagi (bukan nak promote tapi nk suruh dengar.. :D)n try to find out those songs, really interesting.... Mudah2an ini dapat membuatkan hati2 kita supaya lebih DEKAT dengan NYA..insyaALLAH..ameen.. INGATlah sahabat: setiap insan hanya mempunyai SATU HATI..PENUHILAH HATI YANG SATU ini CINTA YANG SATU.. CINTA HAKIKI.. CINTA ILAHI.. SATU C

::HaTi seORANG SaRaH ::

ASSALAMUALAIKUM... aPA kHABAR hATI2 sEKALIAN??? Alhamdulillah ..setelah 5 tahun diri ini mengidam n teringin nk berBLOG..makanya,sekarang ::HaTi seORANG SaRaH : : telah lahir mewarnai dunia blog alam maya ini dan bertambahlah blogger yg akan merancakkan lagi dan berkongsi cerita suka duka n ilmu milik Allah ini . n seterusnya menjadikan blog sbg salah 1 wadah untuk terus ‘menyampaikan’ parihal islam terus kpd masyarakat dunia.(insyaAllah...i2 yg dharapkan) Pasti ramai yg tertanya ,mengapa n kenapa ::HaTi seORANG SaRaH :: dijadikan pilihan utama sbg nama ‘bayi’ ini...knapa bukan jantung ke,tangan ke or ...n jawapannya(erm..lantaklahhhh)ups...i2 jwapan yg mmg xmgikut skema..tp yg pasti sy memilih HaTi sbb hati adlah organ terpenting dlm diri seorng manusia diatas sbb dlm hatilah letaknya I.M.A.N bukan sekadar letaknya C.I.N.T.A.. knapa SaRaH??? ini dsebabkan.....sy suka nme sarah.sbb....itu nme sy... :D tp,spe SaRaH??? sarah seorang student...yg akan tua