Pages

Monday, January 13, 2014

Panduan untuk Lepasan SPM ( ke arah Ijazah Sarjana Muda Kej. Alam Sekitar)

Assalamualaikum! ^^

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ



Salam Maulidur Rasul kawan-kawan..



Alhamdulillah,

Selesai final exam untuk Master Mixed Mode saya ^^ Harapnya, resultnya ok~ tlg doakan ya..




Ramai yang bertanya tentang Kej.Alam Sekitar. Jadi, nak ambil kesempatan ini untuk cerita sekadar pengetahuan saya (basic/general) tentang kos kej.Alam Sekitar. Kenapa kos. kej. Alam sekitar ? ini sebabnya (Kos pilihan kej.Alam Sekitar ) Harap sikit tulisan saya mampu memberi manfaat untuk adik-adik lepasan SPM dalam mencari kerjaya pilihan untuk masa depan.

Panduan untuk lepasan SPM 
(Ijazah sarjana Muda Kej. Alam Sekitar) 

Semua orang berpeluang untuk belajar dalam kos ini , asalkan ada keinginan, minat untuk belajar dan memenuhi syarat kelayakan minima kemasukan. Mana tahu mungkin nanti kita adalah salah seorang environmentalist ummat.

InsyaAllah. Untuk menjadi seorang environmental engineer (dan bidang kerja sewaktu dengannya), segulung Ijazah Sarjana Muda Kej.Alam Sekitar dan setaraf amat diperlukan disamping ilmu dan skill sebagai seorang engineer.

Selalunya, ramai yang runsing dalam memilih bidang untuk pengajian diperingkat matrikulasi, diploma atau ijazah. Untuk belajar dalam bidang Kej. Alam Sekitar, selalunya selepas SPM ada banyak peluang untuk meneruskan pelajaran samada di Kolej swasta, Kolej Universiti, Politeknik, Matrikulasi, Asasi, dan lain-lain.

Pertama sekali, tentukan minat diri dan kecenderungan diri samada berminat untuk belajar dalam bidang medic, science, engineering, sastera, agama, akaun dan lain2. Minta pandangan keluarga, kawan-kawan dan guru untuk membuatkan pilihan yang tepat untuk bidang pengajian diperingkat seterusnya.

Lazimnya, minat atau kecenderungan bergantung kepada keputusan peperiksaan SPM anda dalam menentukan minimum requirement untuk sesuatu kos. So, choose wisely dan jika untuk lebih yakin lakukan istiqarah dan mohon bantuan dari Allah dalam membuat pilihan.


1. SPM -Matrikulasi -Ijazah sarjana Muda kej.Alam Sekitar 


Untuk mereka yang layak untuk memasuki program Matrikulasi, terdapat tiga pilihan kursus. iaitu Sains, Perakaunan dan Teknikal. Untuk mereka yang berminat untuk sambung belajar dalam bidang Ijazah Sarjana Muda kej. Alam Sekitar. Pilihan kursus Sains di matrikulasi adalah pilihan yang tepat kerana kita akan diajar tentang asas-asas teknikal berkaitan dengan fizik, matematik dan kimia sebagai persediaan untuk pengajian diperingkat Ijazah.

Kursus matrikulasi terdapat dua pilihan program;
1) Program Satu Tahun (PST)
-Dua semester
2) Program Dua Tahun (PDT)
-Empat semester

Walaupun, matrikulasi agak 'tough' tapi ia agak berbaloi kerana selepas matrikulasi kita boleh meneruskan pengajian diperingkat Ijazah tanpa mempunyai Diploma. Jadinya, masa kita dapat dijimatkan. ini kerana matrikulasi hanya setahun ke dua tahun tetapi Diploma tempoh pengajian adalah selama tiga tahun.


2. SPM - Politeknik (Diploma kej. Alam Sekitar) - Ijazah Sarjana Muda Kej. Alam Sekitar 



Selain matrikulasi, politeknik juga adalah pilihan yang baik sebagai satu platform untuk meneruskan pengajian. Di politeknik juga terdapat Diploma Kej. Alam Sekitar. Permohonan juga melalui online Politeknik. Apa-apapun, selepas selesai SPM, anda semua mesti alert dan update dengan tarikh, tawaran, dan semua yang berkaitan sebab once dah terlepas tarikh permohonan, semuanya sia-sia.


Tempoh pengajian di politeknik adalah selama 3 tahun. Macam-macam kos ada sana. Jika berminat untuk kursus Diploma Kej.Alam Sekitar. Jadikan ia sebagai pilihan pertama. insyaAllah jika rezeki semuanya akan dimudahkan. Sepanjang tempoh 3 tahun, pembelajaran, lab, assignment, kerja kursus dan latihan industri perlu dilengkapkan dengan sebaiknya.

Satu kelebihan mempunyai Diploma Kej. Alam Sekitar adalah selepas tamat belajar diperingkat Diploma, anda boleh terus apply kerja dalam bidang ini sebelum anda menyambung pengajian di peringkat Ijazah. Ini tidak bagi pelajar Matrikulasi yang perlu terus menyambung pengajian di peringkat Ijazah. (sebab sijil Matrikulasi hanya di'terima' untuk kemasukan peringkat Ijazah dan bukan untuk memohon pekerjaan (senang cakap; sijil matrikulasi tak laku untuk kerja ^^). Selain itu, bila dah ada Diploma, credit hour untuk certain subject boleh dipotong bergantung pada pihak Universiti. so, boleh jimat masa belajar (maybe boleh ambil Ijazah dalam 3 tahun atau 3 tahun setengah, jimat satu semester) 

Ijazah Sarjana Muda Kej. Alam Sekitar. 


Pemilihan kursus Ijazah boleh dibuat online melalui UPU. Tapi sebelum tu kena beli Num.ID dulu di BSN. ^^

So, pilihlah 8 kursus mengikut kecenderungan anda di semua IPTA di Malaysia. Pilih 8, tapi result keluar nanti hanya salah satu dari 8 pilihan yang diterima TAPI jangan pelik jika kos yang langsung anda tak pilih juga diterima. Redha. Sebab kadang-kadang kita tak akan dapat apa yang kita nak. Tapi, jika tak dapat mana-mana tawaran, anda masih boleh buat rayuan permohonan.

Tahniah jika mendapat kursus yang memang didambakan (ewahh) tapi jangan sedih jika mendapat kursus yang bukan didalam senarai pilihan. Minat boleh dipupuk. Jika kena dengan Niat insyaAllah Allah akan bantu untuk memudahkan jalan yang sukar dan membukakan hati untuk tenang dengan pilihan DIA.

Untuk Ijazah Sarjana Muda Kej. Alam Sekitar. Tempoh pengajian adalah selama 4 tahun. Seperti biasa, sepanjang tempoh 4 tahun (8 sem) ada banyak benda yang dapat kita belajar melalui exam, lecture, tutorial, assignment, field trip, lab, latihan industri, final year project (FYP) dan lain-lain. Sila belajar baik-baik. hehe dan selepas itu InsyaAllah anda akan bergraduasi ! Yeay!

Semoga dipermudahkan!
:)

Apapun NIAT belajar diawalnya perlu betul. 
*untuk memartabatkan ilmu 
*berbakti/manfaatkan untuk masyarakat


Master?
Phd?

insyaAllah, akan diupdate kemudian ^^






3 comments:

  1. Salam akak ;) akak ada email tak? Sy nak tnya byak bnda psal kej alam sekitar ni? Ni email sy sweetsourgurlz17@gmail.com. Hope akak dpat bantu sy. Terima kasih kak :D

    ReplyDelete
  2. Akak course ni dya lebih kepada mengafal ka?

    ReplyDelete

GUA.com

Tweet