Pages

Tuesday, June 18, 2013

Sihat Sebelum Sakit


Assalamualaikum..
Apa khabar sahabat2 sekalian?
Seperti biasa, harapan dari hati semoga everything is Ok, and will be ok!
(mcm skema)
J
Ok,
Nak cerita sikit....
insyaAllah,just nk update supaya blog ni tidak bersawang. (eh? )
Recap for this whole week .


Ok,
Minggu ini adalah 2 mingu terakhir sebagai seorang pelajar degree,
Dan,
mmg agak padat dengan segala macam.
Ya,
Allah sedang mengajarku sesuatu..
Erm,
Minggu ni adalah minggu pertama saya bekerja (part time),
Dan minggu ni juga saya menduduki paper pertama dan terkhir di sem ni,
Dan minggu ini saya mengalami kemalangan kecil, (tapi dengan lori besar)
Dan minggu ini juga saya perlu siapkan correction paper untuk thesis FYP,
Dan minggu ini juga saya terasa  jauh dengan DIA,L

Esiden,
Pernah esiden?
Ini esiden pertama saya,
Tak teruk pun-kata Dr. slam (Berdasarkan nama di’cop)

Erm,
Tapi, esiden untuk pertama kali ini
Sungguh memberi penangan buat diri,
Teringat segala macam tatkala berempuhan dengan lori simen tu,
Lebih malang agaknya,
Bila semua ORANG di keliling tidak mempedulikan,
Masing-masing sibuk ke destinasi sendiri,
Dalam hujan yang renyai,
Saya keseorangan di tepi jalan,
Ya Allah,
Sedih sangat perasaan itu,
Tapi ku gagah juga,
Kerana aku mahu tunjukkan bahawa perempuan ini mampu berdiri dan berdikari SENDIRI,
Masyarakat hilang cakna, penting diri,
*itu yang saya rasa, bila musibah terkena diri sendiri  kerana saya juga selalu begitu (Mungkin taguran Allah)
Lama mengambil kekuatan,
Hidupkan enjin dan teruskan perjalanan,
Dengan berteman hujan dan air mata
BASAH……………….

JIKA,
Saya MATI saat itu,
Entah apa bekalan yanga kan saya bawa untuk ke’Sana’,

Sampai di NEC,
Ku diamkan sahaja,
Tapi, bila diasak..
Ku akui jua bahawa saya esiden,
Kaki semakin membengkak,
Minyak gamat tidak mampu mehilangkan rasa sakit yang semakin sakit,
Dan malamnya,
Terus saya ke hospital.
Alhamdulillah,
Kata doctor Segalanya Ok,
Tiada apa-apa katanya,
walau sukar saya terima kata-katanya..
(tapi tsiqah jer laa kan? )
Luka kecilku dicuci,
Terima kasih Dr. dan kakak nurse baik+comel yang bertugas waktu itu diatas ke’sempoi’an mereka merawat saya,
Terima kasih tersangat banyak kepada k.ita dan k.alina sebab bawa saya ke Hospital. Maaf banyak susahkan kalian.
Yang pasti, sempatlah beberapa minit didalam unit kecemasan Hospital Tuanku Fauziah,
Huh,
Dah nama pun wad kecemasan,
Segalanya CEMAS!
Sungguhku katakan,
Hospital adalah tempat kedua yang memuhasabahkan diri selepas tanah kubur,
Sihat sebelum sakit,
Hargai setiap nikmat sebelum ia ditarik,
Sekarang,
Ku hilang nikmat solat seperti biasa,
Tidak dapat berjalan seperti biasa,
Ditambah dengan kesakitan yang sentiasa berteman,
Walau,
Ini hanyalah UJIAN KECIL bagiku jika dibandingkan dengan insan lain,
Ya Allah,
Aku terima Ujian ini sebagai kafarah bagi dosa-dosaku,
Ampunilah segala dosa-dosaku, ibu bapaku, adik-adikku sepanjang kami menumpang di bumiMu ini,
Baikkanlah pengakhiran hidup kami,
Matikanlah kami dalam ISLAM.
Jauhkanlah kami dari azab api nerakaMU.
terimalah setiap amalan kami,
permudahkanlah segala urusan kami,
Dan Redhailah setiap langkah dan denyut nadi kami..
Ameen

*banyak meminta tapi kurang amal,
Adilkah untuk Allah tunaikan segala impian?
Allah Maha pengampun,
Mohon keampunan dan carilah Allah..





Sunday, June 9, 2013

kisah Ummu Sulaim

Ummu Sulaim 

berkahwin dengan Abu Talhah dengan mahar iman. Abu Talhah seorang kafir ketika itu, jatuh hati kepada Ummu Sulaim yang masih muslim. 

Ummu Sulaim berkata: “Jika hendak mengahwiniku, maka maharnya adalah iman”. Maka Islamlah Abu Talhah. 

Sehingga ada sahabat yang berkata, “Aku belum pernah melihat seorang wanita sama sekali yang lebih mulia maskawinnya dibandingkan dengan maskawin Ummu Sulaim.” 

Malah, dia mentarbiyyah suaminya, sehingga suaminya menjadi seorang sahabat yang komited. 

Siapa yang tidak kenal dengan Abu Talhah? Dialah yang menyambut semua panahan yang ditujukan kepada Rasulullah SAW, pada hari Uhud dengan belakang tubuhnya. 

Lihatlah bagaimana Ummu Sulaim mentarbiyyah suaminya? Adakah lagi isteri yang sebegitu hari ini? 

C&P 

Monday, June 3, 2013

Ujian HiduP


 Ujian Hidup oleh Imam Muda (Asyraf ,Aran ,Azhar ,Abe Shara dan Nuri)
Ketika Hidupku Tertekan
Mengaburi Pedoman
Kepada-Nya Akan Ku Pergi
Untuk Mencari Bimbingan
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini
Ku Serah Takdir di Tangan-Nya
Mengukir Perjalanan
Walau Ujian Hidup Melanda
Ku tabah Menerima Kerana
Dia Di Hati Selalu
Memberikanku Petunjuk
Apabila Pemandagan Samar
Biarpun Hidup Digoda
Ujian dan Pancaroba
Pasti Ada Hikmah Di Akhirnya
Walaupun Tak DiKurnia Kemasyuran
Walaupun Tak DiLimpah Kemewahan
Hatiku Tetap Akan Memuji
Namu Mu Selalu Ya Rabbi
Walaupun Tak Diberi Kemakmuran
Akan ku Memanjangkan Kesabaran
Ku tetap syukur Pada Ilahi
Kerana Mengurniakan Nyawa Ini

Rasa tenang hati dengar lagu ni

FYP Viva

Assalamu'alaikum boys and girls
:)

Ok,
Nak update  sikit* kottt..

Alhamdulillah,
ptg semalam (3jun2013)
saya dan sebahagian kawan-kawan RK07 & RK82 UniMAP dah selamat ber'viva ..
Kelegaan xdapat digambarkan..
ok, maybe boleh bayangkan..
bila dah siap fyp project yg berusia agak 2sem (lebey kurang)
so, bila dah selesai..
feeling better,
Alhamdulillah..

even,my project is much more related to polymer recycling, (polymer engineering)
But, Praise to Allah...
I had done all that...
even, there is need a few correction for my final thesis.(it's still ok )
Yeah, we had suffer a lot for our project..(erm,,,degree je pon.)
menangis, tawa, suka, sakit hati..sumua ada~
Nangis ..bukan sekali
Kerana project ini..(mungkin)
saya dah terbiasa travel long distance sorang2..
saya dah pandai nego dgn public,
( tak lah pandai sangat, tp ok laa..more better than before)
dan mcm2

SEE.
nampak tak,
Tarbiah Allah ada disebalik FYP saya.
Macam2 Allah ajar saya..
* positive

Family adalah tulang belakang buat saya..
Mak,
insan yang selalu pujuk saya tatkala saya rasa down sangat...
melalui msg and even phone call..
selalu neutralkan saya bila saya ada rasa negative ..
Walau, tak semua cerita saya bgtau mak..
atas sbb, tak nak mak risau..
tp, hati seorang ibu..
instinct kuat sangat terhadap anaknya..
TQ mak, sayang mak sangat2

Ayah,
motivator terhebat saya..
kalah Dr. Muhaya..
hihi
kekadang bila mood sembang dengan ayah pun,
ada je someting yg menyentuh hati..
tiba-tiba menangis..
 that session, i called : slot motivasi bersama ayah

Last but not least ..
must be listed..
my supervisor -Dr. Ragu..
for his advice, guidance and everything ..
Thanks Dr.
glad to be your student..
:))

And , my co-partner
Yana, mas, mirul and Awie,
Thanks a lot for all your support and help
hingga saat2 terakhir sebelum viva.
:)

ups,'panjang pulak..
mcm tulis acknowledgement dlm thesis..
Apa2 pun
Alhamdulillah,
hopefully everything will be ok.


* dah 4th year aku. rasa macam baru semalam daftar kt UniMAP.
ok, enjoy saaat2 terkhir di UniMAP
now, kami tgh study week
doakan utk final kami semua (12 jun 2013)
semoga baik-baik saja
TQ Allah for everything..
:))






GUA.com

Tweet