Pages

Thursday, September 13, 2012

Siapakah Wanita solehah?


1. Wanita Solehah adalah lambang wanita yang memiliki rasa kehambaan yang sejati. Walaupun dianugerahi dengan segala sifat kesempurnaan, namun rasa rendah diri, rasa takut pada Allah, rasa kurang beramal semakin menebal.

2. Mereka juga taat kepada setiap perintah Allah tanpa memilih-milih dan meninggalkan apa sahaja yang dilarang olehNya tanpa banyak soal. Ibadah wajib dilakukan dengan teliti, ibadah sunat disertai, perbuatan haram dijauhi bahkan yang makruh tidak didekati.

3. Sebagai hamba yang sentiasa menerima kurniaan nikmat, rahmat dan kasih sayang Allah, rasa ksyukuran dan terima kasih pada Allah tidak pernah luput daripada ingatannya. Apabila mendapat nikmat dia mensyukuri, apabila diuji dengan bala dia sentiasa tenang, tidak keluh kesah kerana ujian dan bala adalah tanda kasih sayang Allah pada kita.

4. Nilai kasih sayang sesama insan sentiasa menjadi pegangan kerana dia merasakan di situlah terletaknya kebahagiaan hati, dengan ikatan persaudaraan Islam yang kukuh dan jitu. Dengan adanya kasih sayang, maka terhapuskah persengketaan, terjalinlah keamanan dan keharmonian sejagat Justeru itu sebagai seorang gadis remaja Islam, perlu bagi kita untuk memelihara nilai-nilai murni tersebut dan sentiasa berusaha untuk membersihkan diri daripada sifat-sifat tercela seperti sifat mazmumah dan berusaha untuk mengekalkan sifat yang terpuji

Jika selama ini, hidup kita kekosongan, marilah kita isinya dengan keimanan, kepercayaan yang kukuh pada Allah, pada hari pembalasan, pada RasulNya dan syariatNya.
Jika selama ini hidup kita sentiasa diliputi dosa, marilah kita bertaubat memohon
 keampunan daripadaNya dengan kayakinan Dia akan mengampuni kita.

Jika selama ini kita tidak menutup aurat, atau masih belum menutup dengan sempurna martilah kita menjaga maruah diri kita dengan menutup aurat.

Janganlah kita berasa malu untuk merubah ke arah kebaikan. Jika kita yakini jalan yang dipilih selari dengan panduan Allah, lakukanlah. Hidupkanlah kembali suasana solehah seperti zaman kegemilangan srikandi Islam dahulu. Walau di zaman mana, di tempat mana kita berada, yang pasti hidup kita sebagai wanita Islam lebih bermakna jika ia didasari dengan ketaatan pada Allah. Biarlah buruk rupa dipandang mata, asalkan indah dan bernilai di sisi Allah dan manusia yang cerah mata hatinya.

Bina imej diri, jadilah seorang gadis yang solehah dan berakhlak kerana jarang terkumpul pada seorang wanita itu sifat cantik, cerdik, setia dan terdidik.

 copied from here~
Wanita solehah..
berkata mmg mudah,
tapi, untuk menggapai tidak semudah yg disangka..

Ya Allah,kuatkan aku..
........

:))

:) kembali tersenyum memujuk hati..

senyum lagi dan lagi.
:)) 
big smile for me!

Alhamdulillah..

No comments:

Post a Comment

GUA.com

Tweet