Pages

Wednesday, August 1, 2012

Satu Muhasabah..Pesan Abi~

Satu Muhasabah....

Ada di kalangan hamba..mengadu keresahan jiwanya..kekacauan hidupnya..masalah sering menekannya. Aktiviti islam tidak menenangkan jiwanya..akademik menjadi bebanan..jawatan menghantuinya.

Abi hanya menjawab....
bagaimana tahajjudnya setiap malam..berapa masanya yang dia sediakan untuk menghadap Allah Ta'ala di waktu qiyamnya setiap malam..

apakah seorang da'ie mujahid akan dialpai oleh Allah Azz wa Jalla bila di saat orang tidur sang dai'e merintih..merayu..mengadu padaNya..?

Bagaimana aurad qurannya..Al Waqi'ah..Al Mulk..Yaa Sin..semuanya surah-surah yang amat berkuasa membina kekuatan ruh..kekuatan iman..kekuatan keyakinan.

Menghapuskan kotoran-kotoran dosa..menambahkan bekalan pahala yang mampu menaikkan darjah ketenangan dalam hati para dai'e ila Rabbil Jalil...

Bagaimana solatnya..yang mengandungi sentuhan-sentuhan ruhi ....

unsur-unsur ta'abudan ( pengabdian ), tasliman ( penyerahan ), takhasyua'an ( khusyu'), tabazzulan ( kehinaan diri ), takhaddu'an ( kerendahan hati), tamalluqan(kerinduan)...

yang sayugia membina jiwa hamba dalam diri para da'ie mujahid....

Sering kali seseorang itu tidak menemui hatinya di dalam solat..sehingga solatnya tidak ada ruh yang dapat menghidupkan jiwanya..

Bagaimana wirid dan zikirnya..yang sepatutnya menghidupkan hati..menyalakan ingatan, kerin duan. keasyikan kepada Allah Rabbul Jalil...

membuahkan kemulian..menumbuhkan sifat-sifat mahmudah..membersih dan menggilap dari noda dosa..

ABi sukar mempercayai ..

seorang da'ie yang istiqamah dengan wasilah-wasilah tarbawi akan resah jiwanya..tertekan hidupnya..Oleh itu ya abnaie..muhasabah lah dirimu sebelum mu dimuhasabah di hadapan Tuhanmu..

USTAZ MOHD NOOR OMAR (ABi)-Copied-

3 comments:

 1. sarah, miss u. I buat blog br cz blog lama poblem..tp alhamdulillah, dpt ambik post2 lama..ce teka sape I..hehe

  http://nurmencariredha.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. imah..eleh rumet sendiri..
  mana mungkin kulupa..huhu

  imah ..sedihhhh bila baca bc post nie!
  sob~ T,T

  ReplyDelete
 3. mcmn awk tahu?huhuhu
  jgn nagis2..hu3...
  juz call me as my nick name on blogger..hu3

  ReplyDelete

GUA.com

Tweet