Pages

Thursday, August 23, 2012

Kos Pilihan Kej. Alam sekitar

Assalamu'alaikum..

*sempat lg nk menulis..^^

ok,kali nie nk post tentang Alam Sekitar.
sbg seorang pelajar Ijazah sarjana Muda kejuruteraan Alam Sekitar UniMAP, saya agak terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak tentang isu alam sekitar di laman ini.
Alam sekitar perkara yang penting betul?

ok,

sebelum saya telusuri details tentang isu-isu semasa alam sekitar, saya teringin nak promote sedikit sebanyak tentang Kos Alam Sekitar, lebih-lebih lagi tentang Kejuruteraan Alam sekitar. Menarik betul? ok,bagi adik-adik yang masih lagi mencari kerjaya pilihan, bidang alam sekitar bukanlah bidang yang agak baru di Malaysia, ia yang mempunyai peluang yang cerah dan semakin mendapat tempat di dalam industri.  Jujurnya, pertama kali saya dengar tentang kos alam sekitar ini semasa slot motivasi di kolej matrikulasi dahulu, saya dah mula tertarik dan sempat menyimpan angan-angan untuk menjadikan bidang alam sekitar ini sebagai kerjaya masa depan.

Ramai yang bertanya,

'Eh sarah, nnt lepas grad keje dgn Jbtn Alam Sekitar ke?'

dan saya jawab..

" tak semestinya, didalam industri pun banyak peluang terbuka luas yang sesuai bagi graduan dari kos Envi.Eng. Contoh: Environmental Engineer, Occupational Safety and Health  Officer, Chemical Engineer, EIA consultant, EMS, IWK, Syarikat Air, green tech. developers dan bermacam lagi...pasaran kerja sangat luas"

"eh, belajar apa alam sekitar?collect sampah? and buang sampah ke?"

"ye, collect sampah dan buang sampah pun ada ,ia termasuk dalam solid waste management system, tapi selain itu, sangat banyak scope yang perlu dipelajari oleh seorang pelajar seperti air ,noise, water pollution engineering, geoenvironmental engineering, Environmental Impact Assessment (EIA), environmental management system (EMS) , environmental law, water quality Index (WQI),
Public Occupational Safety and Hygiene , thermodynamic , water treatment dan macam-macam lagi laa..apa yang penting, perkara-perkara ni semua amat terasa dekat dengan kita dan mudah untuk diaplikasi dalam kehidupan"

walau apapun, segalanya bergantung kepada rezeki masing-masing , Rezeki yang telah Allah aturkan. Tidak semestinya anda memperoleh segulung ijazah, rezeki anda terjamin dan sila jangan berakidah bahawa jika mempunyai segulung ijazah , peluang kerjaya sudah cerah seperti spotlight. ^^

Apapun teruskan berdoa dan berusaha.insyaAllah,Allah telah aturkan sesuatu yang terbaik buat kita. :) 

*nnt saya akan sambung di post akan datang.insyaAllah.

Lebih info tentang course ini: 
1)Panduan Kearah Ijazah Sarjana Muda Kej. Alam Sekitar
2)Curriculum Structure Bachelor of Environmental Engineering

More info :
Sarahramli90@yahoo.com

Moga bermanfaat :)

46 comments:

  1. apa subjek yg akan dipelajari kalaw saya ambik diploma kejuruteraan alam sekitar??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ziem2..
      sorry late reply, baru perasan..
      akk xsure sbb akk x amek diploma alam sekitar,
      tp, akk yakin subjeknya lebih kurang mcm degree..
      cuma degree agak lebih detail dan fokus sikit.
      klau dip. mungkin belajar basic2 tntg alam sekitar..

      :)

      Delete
    2. nak tnya alam sekitar ni bnyak teori eh ? mksudnya nnt degree byk membaca?

      Delete
    3. Akmal, yaa.. mostly banyak teory~ tapi ada jugak kira2 sebab dah namanya envi. engineering~ ;)

      Delete
  2. akak,,kalao diploma kejuruteraan alam sekitar dari politeknik ada peluang nak smbung degree dekat U tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lala..
      ya, ramai kawan2 akak degree diUniMAP adalah dari poli..
      cuba apply, insyaAllah kalau rezeki dapat sini:)

      Delete
  3. Pointer dye wape nk msuk u kaq?







    ReplyDelete
    Replies
    1. wanie jusoh,
      pointer kemasukan depends kepada tahun semasa..
      etlis 2.o above dah boleh..
      tp, kalu betul2 nak masuk kos ni,
      nnt bila isi UPU, letak kos alam sekitar sbg pilihan pertama..
      apa2 pun apply je..
      insyaAllah
      smg dipermudahkan :)

      Delete
  4. Pointer dye wape nk msuk u kaq?







    ReplyDelete
  5. ade contoh report latihan industri kej.alam sekitar x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahmad aizat.
      kalu ada pun xnak bagi :D

      Delete
  6. Apa beza ijazah sarjana muda kejuruteraan alam sekitar Dengan ijazah Sarjana muda teknologi alam sekitar ?

    ReplyDelete
  7. Harap dapat bagi pandangan.. Ini email saya...
    Forward2020@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. nazrul, check this http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2014/05/perbezaan-kejuruteraan-alam-sekitar-dan.html

      Delete
  8. hai kak..kalau saya terus ambik kos kejuruteraan alam sekitar boleh tak ? #LepasaSPM2013 harap akak dapat bagi sikit informasi .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik ~
      ok, insyaAllah nanti akan di update..
      maaf, lama sgt x update tntg kos ni..
      dtg slalu ye~ apa2 nnt msuk tag ~hijau alam~

      Delete
    2. read this~ moga membantu http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2014/01/panduan-untuk-lepasan-spm-environmental.html

      Delete
  9. waaaa sarah ade blog

    ReplyDelete
  10. Assalam. Akak saya bdk matrik. And akn habes matrik bulan 4 ni. Saya nk tahu details psl environmental eng. Scope study dier cmne? Ad fizuk? Ad maths? Luas tak bdg maths and fiz dlm course ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik :)
      utk curriculum structure boleh refer post ini- http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2013/03/more-about-bachelor-of-engineering.html

      dan sedikit panduan generally tentang course ini awak boleh refer sini- http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2014/01/panduan-untuk-lepasan-spm-kearah-ijazah.html

      (or boleh refer tag -hijau alam- di blog ini)
      harap dapat membantu ~ :)

      Delete
  11. Assalam akak. Saye student matrik 2013/2014. Saye ambik modul 1 pst. Means sy ade bio,fiz,kim. Sy pernh nmpk yg akak ckp utk student matrik teknikal mdh la nk bwk. Kenape ye? Saye takut sy bukan bdk teknikal tp sy minat course ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik.. owh, erm.. rasanya salah faham ni~ & mungkin akak yang salah sebab based on sistem matrikulasi 2009.. dik, kalau minat course ni dan ada basic utk subjek fizik, kimia & bio awak dah boleh apply utk course ni .. insyaAllah nanti boleh survive dgn baik ~& insyaAllah, nanti akak try update based on current system .. maaf ya ;) TQ

      Delete
  12. Sy lepasan matrik...pngk 2.71 je. kalau sy pohon adkah sy akan dpt tmpat? akak dlu pngk brape. harap kak dpt bntu. sy takut sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..pngk akak dulu biasa2 sj.. tp, akak tak berani jamin intake skrg min. requirement macamna~ insyaAllah, doa smg apa yg terbaik menjadi milik kita :) jgn risau k ^^

      Delete
  13. Assalamualaikum sis klau kos teknologi alam sekitar tu mcm mne ye?

    ReplyDelete
  14. Brpe tjun ehh utk kos nie..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk teknologi alam sekitar.. refer http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2014/05/perbezaan-kejuruteraan-alam-sekitar-dan.html ..
      kos ni 4 tahun utk lepasan matrix dan 3 tahun utk lepasan diploma sebab ada pengecualian jam kredit

      Delete
  15. assalam akak, apa perbezaan kejuruteraan alam sekitar and sains dan pengurusan alam sekitar. Skop kerjayanya sama tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sains & kej akk dah cerita di sini http://hatiseorangsarah.blogspot.com/2014/05/perbezaan-kejuruteraan-alam-sekitar-dan.html .. utk pengurusan alam sekitar.. maaf akak tak tahu hee~

      Delete
  16. sis nak tanya.lau kos sarjana muda kejuruteraan alam sekitar kat unimap ni bnyak aktiviti outdoor ke.ad senior cakap lau kat msu bnyak aktiviti outdoor kos nim.betu x? dan sis boleh terangkan x cara belajr kos ni mcm mna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. outdoor activities depends on pusat pengajian n subjek~ kalau perlu n ada bajet boleh jejalan ^^, kalau kat msu akak x sure~ cara blajar~ focus especially dlm klas.. sbb kekadang lecturer akan point mana topik2 penting yg maybe masuk exam, lab work, mini project buat betul2 .. apapun mesti focus dari sem1 lg kalau boleh skor lagi bagus~

      Delete
  17. Salam kak. saya dpt kos diploma kejuruteraan alam sekitar dkt Politeknik. Sy mmg minat especially science ! tapi saya lemah sgt bab math ni. Saya risau nnti tak boleh bawak.. Selain itu, perlu physically fit ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm dik, Tahniah.. kalau ada peluang lain boleh pertimbangkan. kalau takde just proceed dgn kos ni.. math n science mmg ada.. tp bg akak math still ok, ~ tak perlu physically fit..

      Delete
    2. Faid Luqman, dpt kos DAS di PSIS? tahniah.. selamat datang ke psis ya.. Saya Mariyam, pljar DAS sem1.. In Shaa Allah, awak boleh bawak sbjek math ni..

      Kak sarah, saya nak tanya boleh ke nnti smbung degree, nk tkar kos lain, yang xde kena mengena dgn kos engineering? terima kasih

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. subjek fizik kimia addmath ada ke kak sara ?

    ReplyDelete
  20. subjek fizik kimia addmath ada ke kak sara ?

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Kak kalau tak ada basic scn boleh apply ke course ni????

    ReplyDelete
  24. salam. k.sarah, saya graduate from Unimap, Environmental Engineering jugak. baru je habis belaja. blh share tips carik kerja x? huuu

    ReplyDelete
  25. Ad x kwn akak yg study Course teknologi kejuruteraan mekanikal sistem pertanian ok x?

    ReplyDelete

GUA.com

Tweet