Pages

Friday, November 11, 2011

sharing is caring..:)

assalamu'alaikum...
alhamdulillah..hari ni dapat menulis lg..;)
menulis tanpa meggunakan usb keyboard..means that,lp saya dah ok!..:)



banyak sy nk share.maklumlah da lama x  update..
sharing is caring.
rite!!

Hari ini adalah hari2 terakhir sy dirumah..
sbb esok akan berangkat balik ke Perlis,meneruskan kembara ilmu yg xberpenghujung..
dan hari nie juga sy nk update blog byk2 sbb nnt bila di sana,agak susah sket nk update..hehe~ada ke blogger yg cm gni?

Hari ini sy di rumah Tokwan,nie la tempat on9 sy,or kadang2 di library..tp,klu dirumah tokwan agak best sikit,sbb sambil menyelam minum air,dapat tolong2 tok,nie pn sy baru je merempit dgn Tok td,bawak Tok g kedai..Tok cakap hari ni sj nk manja2 ngan kakak,esok kakak dah nk balik dah..~TOk buat sy sedeh..T_T  Tok pn xsihat recently,sakit kaki..dan selalunya kami yg akan picit2 n urut kaki Tok,.kesian kt Tok..kakak doakan moga Tok sembuh..kalau sy kecik dulu Tok yg selalu jg kami,n sekarang xkan kami xmampu jg tok?ye x?

semalam dtg rumah tok dgn adik najme,tp,sekarang sy disini dgn k.chik..huhu.pelik x? adik balik semalam sbb hari ni dia nk naik pentas.Petang semalam jugak,disebabkan sy kesian kt adik yg mmg nmpknya agak boring main sorang2..sy ajak adik merempit.meronda sakan kami..dr Sg.Rusa ke Permatang Pasir,then terus melawat kawasan di Bandar Baru Ayer Putih..n terus ke Sg.Pinang..boleh tahan x??hehe~da lama sgt xdapat meronda gni..~kalau ikut hati nk sj pecut ke pulau betong pekena laksa pokok janggus..tp,xpe masih boleh bersabar,sbb sy baru sj buat laksa smpena balik rye haji..ini penangan sbb xdpt makan laksa taman melewar,,T_T (xdpt laksa taman melewar,laksa penang pon jd laa..kan3?syukur2...)

Tiba2 teringat laksa taman melewar..xdapat nk merasa..bila lg nak kesana? 2minggu lepas sempat ke sana.sempat jugak ziarah maklong (isteri kpd arwah us.Fadhil).Byk cerita dari dia~dan beliau sungguh hebat, ye.Org hebat,untuk org yg hebat jg..ye x? pernah sy sembang2 kosong dgn imah.

sarah:hebatkan maklong?nk jd macam maklong...
imah: carilah us.fadhil..

err..mencari pemuda spt us.fadhil juga satu persoalan,tp,sebelum itu perlu selesaikan persoalan diri ini dahulu..apa yg sy nk jd?wanita solehah atau wanita murah?Sudah tetu jawapannya  SAYA NAK JADI WANITA SOLEHAH..dan sekarag agenda untuk menJADI solehah itu adalah lebih utama.
Tp,bagaimana nk jd solehah,jika diri ini penuh dgn dosa?~soalan buat diri sendiri~
lelaki yg soleh untuk perempuan yg soleheh,dan begitu juga sebaliknya. nk kongsi satu quote ~ntahlah sy xingat di copy dr mana sbb dlm lp ni,mmg penuh dgn quote2 menarik tanpa souce yg jelas:

" Untuk menjadi WANITA SOLEHAH kepunyaan Allah, jangan ada SATU PUN nama lelaki meniti di bibir dan terukir di hati..jika tidak, sudah pasti CINTA Allah masih BELUM dimiliki..♥♥ "

Ya Allah,sebenarnya,masih jauh lg diriku untuk menjadi wanita solehah..T_T. apatah lg untuk menjadi  anak solehah buat kedua org tuaku,isteri solehah buat suamiku dan ibu mithali buat anak2 ku pelapis generasi islam.

Berbalik pada cerita maklong,mcm2 perkara kami kongsikan doa2,dan satu quote yg sy ingat iaitu pesanan Tokoh pejuang islam Zainab AlGhazali kepadanya (semasa maklong berada disana).

"Perempuan adalah tulang belakang kpd pemuda"
maknanya:perempuan jg memainkan peranan penting dlm perjuangan islam.

kami jg sempat berburdah dgn maklong..~menarik!
Baru2 nie,sambil menghabiska masa,sempat bukak recording masa bersama2 maklong.Dia seorang yg lawak dan peramah..terasa rindu pulak nk bersama org2 hebat~sbbnrnya,apa yg diucapnya terasa amat dekat.dan mampu membuatkan hati2 ini tersentuh...
itulah hebatnya aura maklong~


Menjadi isteri kpd seorang penggerak,bukan mudah...dan disini perlunya  sifat saling memahami dan bertolak ansur antara satu sama lain. seorang isteri harus faham akan tangjungjawab si suami tp,jgn sampai si dia abaikan tangunggjawabnya sebagai seorang suami..kerana hakikatnya,seorang isteri merupakan isteri kedua buat suaminya..dan siapakah isteri pertamanya?itulah PERJUANGAN.



Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.
Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.
Dan yg akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..


satu lg quote indah untuk dikongsi..


"Jika mahu mendapatkan yg soleh, kurangkan agenda menCARI si soleh, tetapi berusahalah menJADI yg solehah. Jika inginkan yg solehah, janganlah cerewet menCARI yg solehah, tetapi berusahalah menJADI yg soleh. Bertemu yg solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yg soleh, solehnya mungkin boleh berubah.. kerana si soleh dan si solehah adalah juga insan biasa. Perkahwinan adalah sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan sekadar MENCARI..."



(fullstop)


~huh..byk ayat2 merapu nampknya,sekadar perkongsian~

7 comments:

  1. wah!!!!!mencari insan bernama "F"

    ReplyDelete
  2. tlg carikan ea...
    mungkinkah F?

    ReplyDelete
  3. tunggu dan lihat.....ia akan tiba.....

    http://bukankisahzombie.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ye imah...
    tunggu je bulan jatuh ke riba....

    ReplyDelete
  5. aduii..
    sakitnya klu kena hempap..dush!!

    ReplyDelete

GUA.com

Tweet