Pages

Saturday, March 5, 2011

PosTo.BaRu.(naseb.boleh.hu.hu).


Assalamualaikum (jawabnye waalaikumusssalam)

n salam 1 m’sia(nk jwb ape ek??salam 1 msia jge laah)

(ala2 pmbaca brita gtu"^^)

ap habaq sume ye??hope sume sihat (physical n spiritual) almost 2months x update blog nie...(agk2 ad org ke melancong kt sini???..ntah laa..huhu)

sekarang dalam mood kempunan..bukan kempunan nk makan durian ke mggis ke..(sbb skrg bukan musim nye)pizza ke(bru smalam jer)..laksa ke..(bru je td)tp kmpunan nk update blog ni..sedey btol.tp,xpe laaa..kte redha je..da xdpt nk update last week..alhamdulilllah msih dbri kesempatn nk update diz week..=)

eh,...jap3..ckp pasal redha ni,

lec titas ad gtaw pasal redha last week..beliau berkata taqwa bukan hanya dpt ditakrifkan dgn takut akan ALLAH teatpi juga bleh diterjemahkan dgn redhanya setiap perkara yg tjadi dlm hidupnya (exp;rumah tbakar ke,duit kene samun ke,anak sakit ke..) or in other word terima dgn hati terbuka.

ustaz kazim plak cakap(my fav. ustaz) time ceramahnye d matin kangar baru2 nie.. klu kita dah dapt merasai manis nya iman(halawatul iman) kte akn dpt ketenangan yg xterucap (ect;bila susah die senang +bila senang die senang gak) seronok tak???best nye...kan2?bukan senang nk dpt kemanisan iman ni...

syarat2 nk dpt manisnye iman antaranya adalah :-

1.cintai Allah dan Rasul lebih dr segalanya.

2.cintai saudara kerana Allah

3.dan benci untuk kembali kpd kekufuran.

ketenangan bleh d dapati @ dicari bila kita ada iman(errr..sume muslim(org islam) ade iman sebenarnya)..tp,yg membezakan nya ialah tiggi or rendahnya iman seseorang..org yg iman nye tiggi akan dpt merasai manisnya iman..best sgt ..speechless.tp,kte ni hamba yg lemah so,iman kte slalu laa tak constant... sbb kte (saya n anda) selalu sgt tgoda dgn dunia.setan n nafsu sentiasa berebut2 nk kawan ngan kte..thats y kte kne bina n immune diri kte dr virus n ancaman2 sume ni.BAHAYA tawu x..n camna plak nk immune dr pelesit2 tuh??KITE KENE JAGA HATI...=)see my previous post>>>bagaimana menjaga hati>>

ustaz yuss (my fav. ustaz also) plak ckp(dlm kuliah migguannye) hati itu Qalb..susah nk jg.segalanya bermula dr hati.penyamun pon ada hati(hati yg jahat laa),a’lim ulama pon ada hati(hati yg bersih dan subur dgn iman)..

bezanya- (sila analysis situasi di atas..)

conc:sume org ada hati.tp,tpulang pada indiviu tsebut bagaimana nk jg hati nye itu spya sentiasa dkt dgn Rabb nya(penciptanya) iaitu ALLAH.

~ops..da pnjg laaa,...da jd tzkirah(peringtan) plak..tp,xpe2,et lis dpt gak kan share2 ilmu..huhu.

jumpo plak nnt..=)

jika dberi nafas dan kesempatan oleh pencipta ku..insyaAllah

"tulun3:spa nk komen pasal background sy y nmpk mcm "cacat" sket tuuu..nk bwat cmne ek??" aduhhhh!!! =.='

No comments:

Post a Comment

GUA.com

Tweet